Het Usui systeem

 

Het systeem van Reiki dat ik beoefen is het Usui systeem. Voor mij is het erg belangrijk loyaal te zijn en te blijven aan het Usui systeem omdat dit de meest pure en zuivere vorm van Reikibeoefening is.  Daarom vertel ik hieronder (heel) kort over de geschiedenis van Reiki.

 

De grondlegger van Reiki is Mikao Usui (1865-1926, foto). Hij heeft de Reiki herontdekt. 

Chujiro Hayashi (1880-1940) was een directe leerling van Mikao Usui, die hem na de dood opvolgde als Grandmaster. Hij begon zijn eigen kliniek. Voor zijn dood heeft hij Hawayo Takata als opvolger voor het Grandmasterschap aangewezen. 

Hawayo Takata (1900-1980) was een leerlinge van Chujiro Hayashi, en zij bracht Reiki naar het westen.  Eerst naar Hawai en vervolgens de rest van Amerika, Canada.  Zij heeft 22 Reikimasters ingewijd. Door (deel van hen) kwam Reiki naar Europa. Na haar dood in 1980 werd zij opgevolgd door haar kleindochter Phyllis Lei Furumoto (1948-2019)

In de jaren 80 bleek dat er verschillende vormen van Reiki werden beoefend. In Japan is het vanzelfsprekend dat je vertrouwt op het onderwijs van je leermeester en pas je het uit eerbied en respect toe zoals het je geleerd is. In het westen missen we deze eerbied vaak en zijn we geneigd dingen te verbeteren. Het gevolg was dat er binnen de beoefening en het onderwijs door veel mensen dingen werden aangepast. Dit gaf verwarring en er was behoefte aan duidelijkheid. Phyllis Lei Furumoto werd meermalen gevraagd duidelijkheid te geven. Zij heeft samen met Paul Mitchel het Office of the Grandmaster  opgericht om het Usui systeem van Reiki te definiëren als een eenvoudige, praktische en complete beoefening. Deze definitie gaf een heldere omschrijving in 4 aspecten en 9 elementen binnen het Usui Shiki Ryoho systeem. Zie linkje OGM - Usui Shiki Ryoho Reiki

Voor het overlijden van Phyllis Lei Furumoto bleek Johannes Reindl (1977) uitverkorene te zijn om haar op te volgen als Grandmaster. 

De 4 aspecten

Deze gaan over de energie en het beoefenen van Reiki. 

 1. Helende beoefening
 2. Persoonlijke ontwikkeling
 3. Spirituele discipline
 4. Mystieke orde

De 9 elementen

Deze zijn allen even belangrijk en gaan over de eigenlijke vorm waarop het Usui systeem wordt toegepast en onderwezen. Als je er één verandert, dan verandert er iets in het hele systeem. 

 1. Vorm van lesgeven (eerste graad, tweede graad en de Reiki Master graad) 
 2. Geschiedenis
 3. De spirituele afstamming
 4. De inwijding 
 5. Geld
 6. Mondelinge traditie
 7. Leefregels
 8. Symbolen
 9. Behandelen 

Hierover volgt later meer informatie.